Bloedonderzoek is een veelvuldig ingezet hulpmiddel om informatie te verzamelen over de gezondheid van een paard.
Bloedonderzoek kan een waardevol hulpmiddel zijn bij het stellen van een diagnose bij een ziek paard. Daarnaast kan bloedonderzoek ook een indruk geven van de gezondheid van een paard dat ‘niet helemaal fit is’.
Een ‘screenings’ bloedonderzoek omvat een aantal standaardbepalingen. Er wordt gekeken naar de rode en witte bloedcellen, de verschillende orgaansystemen (zoals lever, nieren en spieren) en het eiwitgehalte. Ook wordt er gekeken wat voor soort eiwitten er aanwezig zijn. Dit kan bijvoorbeeld iets zeggen over de duur van een infectie (acuut of chronisch), of de oorzaak (zoals een wormbesmetting).
Als aan bepaalde specifieke aandoeningen gedacht wordt, kunnen ook meer specifieke onderzoeken aangevraagd worden. Voorbeelden hiervan zijn schildklierfunctie, diagnose ziekte van Cushing of hormoonbepalingen.
Bloedonderzoek is zeer waardevol om een beeld te krijgen van de gezondheid van een paard, maar kan nooit los gezien worden van de patiënt. Een normale bloeduitslag wil niet zeggen dat het paard gezond is. Een bloedonderzoek kan het klinisch onderzoek door de dierenarts dus niet vervangen, maar dient als een aanvulling hierop.
In sommige situaties is het van belang zo snel mogelijk een uitslag te hebben. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een paard met koliek. Daarom is ons laboratorium uitgerust met apparatuur waarmee we veel van deze bepalingen kunnen doen, en direct de uitslag hebben.
Voor andere onderzoeken werken we samen met gerenommeerde veterinaire laboratoria. Doorgaans duurt het slechts enkele dagen voordat we de uitslagen ontvangen.