We adviseren u graag over het ontwormen van uw paarden. Er zijn verschillende wormen die bij paarden tot problemen kunnen leiden. De meest voorkomende zijn spoelwormen (met name bij veulens) en rode bloedworm (jonge tot volwassen paarden). Een wormbesmetting kan leiden tot symptomen zoals vermageren, dorre vacht, koliek en slecht presteren. Afhankelijk van de leeftijd van de paarden en de manier waarop ze gehouden worden, zullen onze paardendierenartsen u een passend advies geven over het inzetten van mestonderzoek, en indien nodig een passend wormmiddel. Wij brengen hiervoor geen receptkosten in rekening.

Waar voorheen vaak ontwormd werd op basis van een ontwormingsschema, zullen ontwormingsmiddelen steeds vaker strategisch ingezet gaan worden, waarbij het doel is om de infectiedruk op het weiland laag te houden.

Het is van belang om voor de hele koppel paarden gezamelijk één plan te maken voor de ontworming. Naast het inzetten van wormmiddelen, zijn er een aantal andere maatregelen die kunnen bijdragen aan het verlagen van de infectie-druk:

  • verwijder dagelijks de mest uit de weide
  • na het opstallen van de paarden de weide laten begrazen door schapen
  • zo min mogelijk wisselingen in de koppels (probeer dus vaste groepen te maken die gezamenlijk op een weide lopen)
  • ontworm in het najaar met een middel tegen lintwormen

Voor betrouwbare informatie over het ontwormen van paarden kunnen we u de volgende website aanbevelen:  http://www.parasietenwijzer.nl

Lees hier meer over:

Ontwormingsschema voor volwassen paarden

Ontwormingsschema voor fokmerries en veulens

Ontwormingsschema voor jonge paarden (jonger dan 3 jaar)

Hieronder vindt u filmpjes met meer informatie over verschillende soorten wormen.