Bacteriologisch onderzoek kan worden ingezet om te bepalen of er sprake is van een bacteriële infectie. Daarnaast kan worden bepaald welke bacterie de infectie veroorzaakt en voor welke antibiotica deze bacterie gevoelig is (antibiogram).

Gezien de problematiek rondom antibioticum-resistentie nemen dierenartsen hun verantwoordelijkheid door zeer voorzichtig om te springen met antibioticagebruik. Er zal dan ook steeds meer behandeld worden op geleide van bacteriologisch onderzoek en antibiogram. Hierdoor kunnen we heel gericht behandelen en niet uitgebreider dan dat strikt noodzakelijk is.

Bacteriologisch onderzoek kan worden uitgevoerd op allerlei soorten monsters. Voorbeelden hiervan zijn urine, baarmoederswab of neusswab.

Op de KI-stations waar wij merries begeleiden, hebben wij de mogelijkheid om zelf bacteriologisch onderzoek te doen op baarmoederswabs. Daardoor hebben we meestal nog tijdens de hengstigheid een laboratoriumuitslag en kunnen aan de hand daarvan indien nodig direct behandelen. Daarnaast kunnen we materiaal opsturen naar een laboratorium.