Het risico op problemen ten gevolge van een wormbesmetting is bij jonge paarden aanzienlijk groter dan bij volwassen paarden. Zeker als jonge paarden in een grotere koppel gehouden worden, kan de infectiedruk hoog oplopen. Daarom adviseren we om jonge paarden sowieso te ontwormen. Mestonderzoek kan wel van belang zijn om te weten welke parasieten op het bedrijf voorkomen, en het type wormkuur hierop aan te passen. Neemt u gerust contact met ons op voor advies hoe mestonderzoek strategisch ingezet kan worden en ontwormadvies op maat.

Als uitgangspunt voor het ontwormen hanteren we het volgende schema:

  • Enkele dagen voor aanvang van het weideseizoen ontwormen met ivermectine (Eraquell) of met moxidectine (Equest) bij jonge paarden in een koppel.
  • Als het paard het gehele jaar weidegang heeft, in maart of april ontwormen met ivermectine (Eraquell) of met moxidectine (Equest) bij jonge paarden in een koppel.
  • Vervolgens iedere 2 maanden ontwormen met ivermectine (Eraquell) tot het einde van de zomer.
  • In oktober of november ontwormen met Equest Pramox. Dit is de enige wormkuur die zowel moxidectine als praziquantel bevat. Moxidectine bestrijdt onder andere cyathostominae (‘rode bloedwormen’), die de grootste bedreiging vormen voor jonge paarden. Praziquantel is werkzaam tegen lintwormen. Hiertegen hoeft maar 1 keer per jaar behandeld te worden, bij voorkeur in de herfst.