Bloedonderzoek is een veelvuldig ingezet hulpmiddel om informatie te verzamelen over de gezondheid van een paard.

Bloedonderzoek kan een waardevol hulpmiddel zijn bij het stellen van een diagnose bij een ziek paard. Daarnaast kan bloedonderzoek ook een indruk geven van de gezondheid van een paard dat ‘niet helemaal fit is’.

Een ‘screenings’ bloedonderzoek omvat een aantal standaardbepalingen. Er wordt gekeken naar de rode en witte bloedcellen, de verschillende orgaansystemen (zoals lever, nieren en spieren) en het eiwitgehalte. Ook wordt er gekeken wat voor soort eiwitten er aanwezig zijn. Dit kan bijvoorbeeld iets zeggen over de duur van een infectie (acuut of chronisch), of de oorzaak (zoals een wormbesmetting).

Als aan bepaalde specifieke aandoeningen gedacht wordt, kunnen ook meer specifieke onderzoeken aangevraagd worden. Voorbeelden hiervan zijn schildklierfunctie, diagnose PPID of hormoonbepalingen.

In sommige situaties is het van belang zo snel mogelijk een uitslag te hebben. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een paard met koliek. Daarom is ons laboratorium uitgerust met apparatuur waarmee we veel van deze bepalingen kunnen doen en direct de uitslag hebben.