Rabiës of hondsdolheid wordt veroorzaakt door een virus, dat voor alle zoogdieren besmettelijk is, en dus ook voor mensen. De ziekte wordt overgebracht via likken of bijten. In de hersenen aangekomen veroorzaakt het virus vaak agressie (vooral bij vleeseters). Deze agressie kan weer lijden tot het volgende bijtincident en verdere verspreiding van het virus. De tijd die het duurt voordat ziekteverschijnselen optreden, varieert van enkele dagen tot een jaar. Als er niet adequaat wordt opgetreden, lijdt besmetting met hondsdolheid onherroepelijk tot de dood!

Naar het buitenland

Alle honden en katten (of andere vleeseters) die een grens passeren, moeten ingeënt zijn tegen deze ziekte. Deze enting dient minimaal 21 dagen van te voren worden toegediend worden (dit kan per land verschillen, kijk op www.licg.nl voor meer informatie), en werkt drie jaar. De enting moet genoteerd zijn in het paspoort en het dier moet geïdentificeerd kunnen worden door middel van een chip. Voor een inenting tegen Rabiës kunt u een afspraak maken bij ons.

Hulp aan de Serengeti

In Nederland kennen de meeste mensen hondsdolheid alleen als een ziekte waartegen je hond gevaccineerd moet worden voor de vakantie. Er zijn echter nog veel landen ter wereld waar deze ziekte een reeële bedreiging vormt voor mensen en kinderen. In Afrika sterven jaarlijks ongeveer 25.000 mensen (met name kinderen) aan hondsdolheid! De belangrijkste veroorzaker zijn beten van huisdieren. Tot 84% van de gevallen van hondsdolheid bij de mens zijn terug te voeren naar huishonden. Ook in deze landen is de huishond een belangrijk deel van de gemeenschap. Hij fungeert als waakhond, bewaakt het vee tegen roofdieren, maar wordt ook gebruikt voor de jacht en als gezelschapsdier.

Vaccineren van gedomesticeerde honden voorkomt voor een belangrijk deel besmetting met deze afschuwelijke ziekte bij de mens. Daarom is MSD Animal Health (fabrikant van de door ons gebruikte vaccinatie) een aantal jaren geleden gestart met het Afya Serengeti project. Dit project houdt in dat voor iedere hond die gevaccineerd wordt tegen hondsdolheid, er ook een hond tegen deze ziekte gevaccineerd wordt in het Serengeti gebied in Tanzania. Sinds de start van dit project is het aantal uitbraken van hondsdolheid bij mensen met 86% gereduceerd!

Met de hondsdolheid enting helpt u dus niet alleen uw eigen hond, maar ook draagt u bij aan het terugdringen van hondsdolheid in de Serengeti-regio in Tanzania.