Een ECG (elektrocardiogram) wordt ook wel een hartfilmpje genoemd. Het hart is een holle spier, die bloed door het lichaam pompt. Bij het samentrekken van de hartspier, worden elektrische signalen afgegeven. Door middel van elektroden kunnen deze elektrische signalen van het hart worden gemeten. Als deze elektrische signalen afwijkend zijn, zien we dit terug in het ECG.

Het ECG geeft dus informatie over het functioneren van het hart. Bijvoorbeeld hartritmestoornissen kunnen door middel van een ECG goed in beeld gebracht worden. Het ECG geeft dan ook informatie over de plaats in het hart waar de ritmestoornis ontstaat. Dit is erg belangrijk bij de behandeling.

Onze dierenarts Anne-Fleur te Lintelo maakt de ECG’s op onze vestiging in Oldenzaal. Hiervoor volgt zij regelmatig nascholing om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen. Het maken van een ECG is niet erg belastend voor uw huisdier. De elektrodes worden door middel van klemmetjes op de huid geplaatst. Vervolgens moet uw dier even stil liggen of staan, zodat we een goede meting kunnen doen. U mag bij het maken van het ECG aanwezig blijven om uw hond of kat gerust te stellen.