Echografie is een waardevol hulpmiddel om organen in beeld te brengen. Verreweg de meeste echo’s die op onze kliniek verricht worden, zijn echo’s van de buikholte. De buikorganen kunnen stuk voor stuk in beeld gebracht worden. Er wordt gekeken naar onder andere de structuur van de verschillende weefsels en de grootte van de organen. Voorbeelden van afwijkingen die door middel van echo in beeld gebracht kunnen worden zijn: blaasstenen, tumoren, abcessen en sommige aangeboren afwijkingen. Ook is het mogelijk om met echo begeleiding een steriel urine-monster uit de blaas te nemen, of bijvoorbeeld cellen uit de lever te halen voor verder onderzoek.
Natuurlijk kunnen we ook een echo maken om te controleren of uw hond of kat drachtig is. Dit kan vanaf 28 dagen na de dekking.

In onze kliniek worden de echo’s uitgevoerd door Marjan Hulshof en Anne-Fleur te Lintelo. Zij volgen regelmatig extra nascholingen op dit gebied.
Bij het maken van de echo bent u aanwezig om uw huisdier gerust te stellen. Uw hond of kat komt op zijn/haar rug op een zacht kussen te liggen. Omdat het belangrijk is dat er geen lucht tussen de huid en de echo-kop zit, wordt de vacht onder de buik deels weggeschoren. Er wordt een speciale gel op de huid aangebracht. U kunt direct meekijken met de echo en zult ook uitleg krijgen over de beelden. Na afloop van de echo wordt de uitslag direct met u besproken.

Echografie wordt ook veelvuldig ingezet om hartafwijkingen in beeld te brengen. Niet alleen kan er bekeken worden of er anatomische veranderingen zijn aan het hart, maar ook kan de bloedstroom in beeld gebracht worden. Voor echografie van het hart sturen wij u door naar een specialist.