Vuurwerk, voor sommige mensen een groot plezier, voor veel dieren een grote kwelling. De harde knallen en lichtflitsen zorgen voor veel stress bij onze trouwe viervoeters. Om deze stress voor uw huisdier(en) zo dragelijk mogelijk te maken, hebben we een aantal mogelijkheden en tips voor u op een rijtje gezet.

Mogelijkheden:

Training
Als uw hond of kat al bang is voor vuurwerk, is het het beste om te proberen deze angst weer af te leren. Angst voor vuurwerk neemt namelijk vaak elk jaar toe, en kan zich ook uitbreiden naar angst voor andere harde geluiden. Dit kan door het trainen met (harde) vuurwerkgeluiden. Deze training is er op gebaseerd om het horen van vuurwerkgeluiden te koppelen aan iets leuks, zoals iets lekkers of een speeltje. Dit kan het beste plaats vinden onder begeleiding van een gedragstherapeut. Het is belangrijk om uiterlijk anderhalf tot twee maanden voor de jaarwisseling met deze training te beginnen.

Verdamper
Zowel voor de hond als de kat hebben wij kalmerende verdampers. Deze verdamper steekt u in het stopcontact in de ruimte waar uw dier slaapt en rust. De verdampers geven geurstoffen (feromonen) af – die wij overigens niet kunnen ruiken – die voor uw huisdier kalmerend werken. Het is een natuurlijk middel zonder bijwerkingen. U moet de verdamper wel reeds een paar weken voor Oud en Nieuw in gebruik nemen.

Voeding
Onderzoek heeft aangetoond dat bepaalde voedingsstoffen een rustgevende werking en/of een positief effect op de gemoedstoestand hebben. In Calm Diet van Royal Canin zitten verschillende van deze voedingsstoffen verwerkt. Omdat stress ook kan leiden tot een verminderde weerstand, bevat deze voeding extra omega-3 en 6 vetzuren en licht verteerbare ingrediënten die de weerstand ondersteunen. Het is verstandig minimaal 3 weken voor de jaarwisseling met deze voeding te beginnen.

Medicatie
Als uw hond of kat erg angstig is, kan het nodig zijn deze angst te onderdrukken door middel van medicijnen. Het doel van vuurwerkmedicatie is om de angst voor uw huisdier zoveel mogelijk te verminderen. Dat wil niet zeggen dat het bij alle dieren mogelijk is om alle angst en onrust weg te nemen!
Er zijn wel verschillende middelen bij ons verkrijgbaar waardoor de angst voor vuurwerk afneemt. Uw hond kan er wel wat suf van worden, maar gaat er niet echt diep van slapen. Indien uw hond al in de weken voor Oud en Nieuw last heeft van het incidenteel afgestoken vuurwerk, kan het verstandig zijn om al 4 tot 6 weken voor de jaarwisseling met medicatie te beginnen. Voor sommige honden is het voldoende om alleen rond de jaarwisseling medicatie te krijgen. Wij schrijven dan een ander middel voor. Overleg dus op tijd met onze assistentes wat voor uw dier de beste medicatie is!

Elk dier reageert anders op vuurwerkmedicatie. Daarom is het verstandig de dosering die bij uw hond het gewenste resultaat geeft, op te schrijven, zodat u volgend jaar weer direct met dezelfde dosering kunt beginnen.

Tips:

 • Troosten
  Angst is een emotie die we er niet uit kunnen troosten. Juist er zijn voor uw hond is erg fijn voor hem/haar. Laat weten dat uw hond belangrijk is.
 • Blijf zelf rustig
  Wanneer u zelf gestrest reageert, zal uw hond dit gedrag overnemen.
 • Probeer vuurwerk te ontwijken.
  Als vuurwerk vlakbij de hond neerkomt, kan dat voor de hond zo’n traumatische ervaring zijn dat deze daarna angst voor vuurwerk kan houden. Dus: ga niet met een hond buiten dicht bij het vuurwerk staan kijken en laat uw hond op oudejaarsavond aangelijnd en vóór 22.00 uur uit. Zorg ervoor dat uw dier rond middernacht niet kan ontsnappen.
 • Laat uw hond met oud en nieuw nooit alleen.
  Breng uw hond desnoods naar een goed pension in het buitengebied.
 • Zorg voor afleiding
  Doe tijdens Oud en Nieuw de gordijnen dicht, laat het licht aan en zet een muziekje aan. Geef uw hond tijdens het vuurwerk een lekker bot of een nieuw speeltje.
 • Zorg dat uw dier terug te vinden is, mocht hij/zij onverhoopt toch wegglippen.
  Als uw huisdier nog niet gechipt is, is het verstandig dit nu te laten doen.