Castratie van de teef

Als u niet van plan bent een nestje met uw teef te fokken, kunt u haar het beste laten castreren. In de volksmond wordt er vaak over sterilisatie (= onvruchtbaar maken) gesproken, maar aangezien de eierstokken bij deze ingreep geheel worden verwijderd, is er technisch gezien sprake van castratie (=verwijderen van vruchtbaarheidsorganen).

Voordelen van castratie bij de teef
– veel minder kans op melkkliertumoren (borstkanker)
– minder kans op suikerziekte
– voorkomen van baarmoederontsteking
– voorkomen van ongewenste dracht
– geen schijnzwangerschap
– geen loopsheden meer

Nadelen van castratie bij de teef
– een kleine kans op urine-incontinentie. Deze incontinentie is echter vrijwel altijd goed met medicatie te behandelen
– vertraging van de stofwisseling. Om te voorkomen dat uw hond overgewicht ontwikkelt, adviseren wij u de hoeveelheid voeding aan te passen

De ernst van de aandoeningen die u door castratie kunt voorkomen, weegt ons inziens ruimschoots op tegen de mogelijke nadelen.

Wanneer kunt u uw teef het beste laten castreren?
Een teefje kunt u het beste één keer loops laten worden. Drie maanden na de loopsheid kan sterilisatie plaatsvinden. Onze assistentes geven u graag een passend advies voor uw hond. De operatie wordt in beide klinieken uitgevoerd. We opereren in de ochtend, uw hond mag na de middag weer naar huis, zodat deze snel weer in zijn/haar eigen omgeving is. Belt u ruim van te voren indien u een afspraak wilt maken voor uw hond, dan kunt u zelf een dag uitkiezen.

 

Castratie van de reu

Anders dan bij castratie van de teef, zijn aan de castratie van de reu geen gezondheidsvoordelen verbonden. Echter ook bij de reu vindt een vertraging van de stofwisseling plaats, waardoor de kans op overgewicht toeneemt. Om deze reden raden wij castratie van de reu in principe af, tenzij er andere redenen zijn om dit wel te doen. Deze redenen kunnen bijvoorbeeld zijn: prostaatproblemen of een terugkerende voorhuidontsteking.
Vaak wordt er overgegaan tot castratie in verband met gedrag. Bij dominante reuen kan castratie in sommige gevallen zeker een positief effect hebben, echter dit is nooit een plaatsvervanging van een goede opvoeding!

Chemische castratie
Naast een operatieve castratie is er ook de mogelijkheid om uw reu chemisch te laten castreren. Er wordt dan een implantaat onder de huid aangebracht, welke precies dezelfde effecten heeft als een operatieve castratie. Dit implantaat werkt 5 tot 6 maanden. Een chemische castratie kan een hele goede oplossing zijn om te achterhalen of een bepaald gedragsprobleem ook daadwerkelijk door castratie te verhelpen is.
Wij geven u graag advies.

 

Bekijk onderstaand filmpje voor meer informatie over castratie van de reu (zowel chemisch als chirurgisch):