Bloedonderzoek is een waardevolle aanvulling op het lichamelijk onderzoek. Bloedonderzoek kan helpen om de orgaanfuncties in beeld te brengen, of aanwijzingen geven voor een ontsteking in het lichaam. Soms vinden we bij bloedonderzoek al afwijkingen, terwijl we aan het dier zelf nog niets merken. Dit is de reden waarom wij bij oudere patiënten die onder narcose gaan, altijd adviseren om eerst een bloedonderzoek te laten doen, waarbij we kijken of de nieren en de lever wel goed functioneren.

Er zijn zeer veel parameters die in het bloed bekeken kunnen worden. Grofweg kan bloedonderzoek worden ingedeeld in een aantal categorieën:

– het bloedbeeld, waarbij gekeken wordt naar de rode en witte bloedcellen, en de bloedplaatjes
– biochemisch onderzoek, waarbij gekeken wordt naar verschillende stoffen in het bloed, zoals bijvoorbeeld lever- en nierwaarden, de suikerspiegel, en hormoonspiegels
– serologisch onderzoek, waarbij gekeken wordt naar antistoffen tegen bepaalde ziekteverwekkers
– microbiologisch onderzoek, waarbij gekeken wordt naar de aanwezigheid van ziekteverwekkers zelf, zoals bacteriën of virussen

Op beide locaties kunnen wij biochemisch onderzoek doen. Het voordeel hiervan is dat we de uitslag al binnen een kwartier kunnen hebben. Dit kan van levensbelang zijn bij ernstig zieke patiënten met acuut orgaanfalen of een vergiftiging.
In ons laboratorium in Oldenzaal kunnen we ook het bloedbeeld bekijken.

Andere bepalingen laten we doen bij een commercieel laboratorium, omdat deze bepalingen vaak zelf niet betrouwbaar zijn uit te voeren. Meestal hebben we dan de volgende dag de uitslag en kunnen we u hierover inlichten.