Jeuk en huidklachten komen regelmatig voor bij honden. Jeuk kan veroorzaakt worden door vlooien, mijten, een infectie, of een allergie. Als er sprake is van een allergie, kan er sprake zijn van een vlooienallergie, een voedselallergie of een atopie (omgevingsallergie). Atopie wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld stuifmeel, boompollen of huisstofmijten.

Atopie is een diagnose die alleen goed kan worden gesteld, nadat eerst alle andere oorzaken van jeuk zijn uitgesloten. We kunnen een atopie aantonen door middel van een bloedonderzoek. Met dit bloedonderzoek kunnen we exact vaststellen voor welke stoffen uw hond allergisch is. Ook is het mogelijk om eerst een screeningsonderzoek te doen.

Wij bespreken graag met u welk allergie-onderzoek voor uw hond het meest geschikt is. Dit is met name afhankelijk van de therapiekeuze. Indien u ervoor kiest om uw hond te behandelen met anti-allergie medicatie, is een screeningsonderzoek voldoende, en economisch het meest voordelig.

Een andere mogelijkheid om een hond met een atopie te behandelen, is door middel van desensibilisatie. Bij desensibiliseren worden er kleine hoeveelheden allergenen (=de stoffen waar de hond allergisch voor is) door middel van injecties toegediend. Hierdoor wordt het afweerapparaat minder gevoelig gemaakt voor de allergenen die de allergische reactie oproepen en zal de hond dus steeds minder jeuk krijgen. Het duurt vaak wel vrij lang voordat deze behandeling effect heeft (tot 9 maanden). Het voordeel is echter dat de oorzaak van de klachten wordt bestreden, en niet alleen de symptomen! Als er voor deze behandeling gekozen wordt, is het wel belangrijk om precies te weten waar de hond allergisch voor is. Daarom is het in dat geval wel nodig om een uitgebreid bloedonderzoek te doen.

Wij adviseren u graag wat voor u en uw hond de beste oplossing is.