Wist u dat chocolade giftig is voor honden en katten?

In chocolade zit de stof theobromine. Theobromine veroorzaakt in hoge dosering (ook bij de mens) een prikkeling van het zenuwstelsel en het hart en veroorzaakt verhoogde afscheiding van maagsap en urine. Verder verwijdt het bloedvaten en spieren van onder andere de darmen. Het afbreken en uitscheiden van theobromine verloopt bij honden en katten anders dan bij mensen. Daardoor zal er sneller een hogere concentratie in het lichaam ontstaan. Daarnaast eten mensen verhoudingsgewijs veel kleinere hoeveelheden chocolade, dan dat sommige hondeen dat doen wanneer ze de kans krijgen. Voor een kleine hond kan bijvoorbeeld 20 gram pure chocolade al teveel zijn. Hoe puurder de chocolade, hoe gevaarlijker het is voor uw huisdier.

De eerste symptomen van een chocoladevergiftiging kunnen al na 3-4 uur optreden. Dat kunnen zijn: hyperactiviteit, maag- en darmklachten, versnelde ademhaling en hartslag, stuipen en in het ergste geval ook een hartstilstand.
Als u weet dat uw huisdier chocolade gegeten heeft, bel dan direct naar de kliniek. Als het minder dan drie uur geleden is, zal uw huisdier een middel gegeven worden om het braken op te wekken. Daarna is het alleen mogelijk om zoveel mogelijk de symptomen te bestrijden zoals sederen, een infuus geven en actieve kool ingeven.

Dus: Pas op! Laat chocolade niet op grijphoogte liggen.