Als eerste: Kijk kritisch naar de fokker waar u uw nieuwe pup wilt halen!
Zorg dat u de moederhond mag zien, en kijk hoe zij zich gedraagt. Is de moederhond er niet? Dan zou het heel goed om een broodfokker kunnen gaan. Hoe is het gesteld met de hygiëne? Wordt er met de pups al wat ondernomen? De eerste socialisatiefase vindt plaats in het nest, dus het is belangrijk dat pups dan ook al meerdere mensen en kinderen zien. Twijfelt u of dit een goede fokker is? Bedenk dan waar deze twijfel vandaan komt en bespreek het met ons. Een goede fokker vraagt ook waar de pup terecht komt en stelt vragen aan u.

Let er op dat uw pup gevaccineerd is.
Iedere pup hoort op 6 weken leeftijd gevaccineerd te zijn, en een paspoort of vaccinatieboekje te hebben waar dit in staat. Let er ook op dat de gegevens zoals ras, geboortedatum, geslacht en kleur zijn ingevuld. Bekijk het Europese paspoort voordat u de hond koopt. Komt de pup uit het buitenland? Vraag waarom dit zo is.

Neem nooit een pup mee die jonger is dan 7 weken!
Er is geen enkele situatie waarin dit geoorloofd is, ook niet als de moederhond de pups niet langer toe wil laten. De nestgenootjes en de bekende omgeving zijn tot deze leeftijd essentieel. Het is wettelijk ook niet toegestaan om pups op jongere leeftijd uit het nest te halen.

Ga altijd eerst een keer kijken.
Het is vaak moeilijk een rationeel besluit te nemen als u bij een nest puppy gaat kijken. Waarschijnlijk zien ze er allemaal lief uit, en zou u ze het liefst allemaal mee naar huis willen nemen. Soms zijn de omstandigheden die u aantreft zo slecht, dat u uit medelijden de pup wilt redden. Echter, zo lang er pups gekocht worden van slechte (brood)fokkers en malafide hondenhandelaren, zal deze handel blijven bestaan. Hoe moeilijk het ook is, probeer hier goed bij stil te staan!

Buitenland en chip
Alle pups die geboren worden, moeten verplicht binnen 7 weken na de geboorte gechipt zijn. Ook dient de pup geregistreerd te zijn op naam van de fokker. Let hier dus goed op bij aanschaf van uw toekomstige pup. Daarna moeten alle gebeurtenissen, zoals aan- en verkoop / vermissing / import & export / adreswijzigingen en sterfte, worden geregistreerd. Koopt u een hond uit het buitenland, denk dan aan de rabiës vaccinatie. Deze mag pas op 12 weken leeftijd worden toegediend. Daarna geldt een wachttijd van 3 weken voordat de grens gepasseerd mag worden. Een pup uit het buitenland is dus minstens 15 weken oud voordat deze bij de nieuwe eigenaar kan komen. Denk er goed over na of u dit wilt. De socialisatiefase op jonge leeftijd is namelijk erg belangrijk!

Kies een hond nooit op zijn uiterlijk.
Verschillende rassen hebben verschillende karaktereigenschappen en bewegingsbehoeften. Zorg dat u een hond kiest die bij u past.

Bedenk hoeveel tijd een hond vraagt.
De eerste maanden zult u uw handen vol hebben aan zindelijkheidstraining en opvoeding. Maar ook als uw hond eenmaal volwassen is, zult u veel tijd kwijt zijn aan het uitlaten en de verzorging.

Maak een kostenoverzicht.
Een hond brengt kosten met zich mee. Denk hierbij aan voeding, hondenbelasting, puppy-cursus, verzorgingsproducten en (soms onverwachte) kosten bij de dierenarts. Kijk eens naar mogelijkheid van een zorgverzekering voor huisdieren. Wilt u niet aan een verzekering vastzitten? Denk dan eens aan het maken van een potje. Leg maandelijks geld opzij voor uw huisdier, zodat u zeker weet dat u onverwachte uitgaven direct kunt betalen.

Een stamboom is geen gezondheidscertificaat.
Gelukkig wordt er bij steeds meer stamboeken ook op gezondheidsaspecten gelet, en aandacht besteed aan erfelijke aandoeningen. Echter, dit is zeker niet bij alle stamboeken het geval. Bij sommige rassen zijn in de loop der jaren bepaalde ziektes zo ver verspreid binnen het ras, dat het decennia zal duren voordat deze afwijkingen door een goed fokbeleid zullen verdwijnen. Ook zijn er bepaalde raskenmerken die een goede gezondheid in de weg staan. Daarnaast kan ook pup met gezonde ouders de pech hebben een ziekte op te lopen of een aangeboren afwijking te hebben.

Klik hier als u uw pup alvast wilt inschrijven bij ons.

Toch een volwassen hond?

Klik hier voor tips bij de aanschaf van een volwassen hond.