Urine-onderzoek geeft informatie over de urinewegen en de nierfunctie. Redenen voor dit onderzoek zijn bijvoorbeeld: te veel drinken en plassen, bloed bij de urine, pijn bij het plassen of incontinentie.

Opvangen van urine
Het beste is om urine-onderzoek te laten uitvoeren op ochtendurine. Bij honden lukt het vaak om urine op te vangen door middel van een soeplepel. Voor katten zijn bij ons speciale plastic kattenbakkorrels verkrijgbaar. De korreltjes nemen geen vocht op, zodat de urine los in de kattenbak blijft liggen. De urine kunt u er dan met een pipet tussenuit halen. Het is belangrijk om de urine zo snel mogelijk te laten onderzoeken en dus gelijk bij ons te brengen zodra u urine heeft opgevangen.

Onderzoek van urine
Wij hebben de mogelijkheid om de urine zelf te onderzoeken. Bij het urine-onderzoek wordt allereerst gekeken naar de concentratie van de urine. Daarna wordt door middel van een stick bepaald of er eiwit, glucose (=suiker) en rode bloedcellen in de urine zitten, en wat de zuurgraad van de urine is. Als laatste wordt de urine gecentrifugeerd en onder de microscoop bekeken. Onder de microscoop kunnen we zien of er bijvoorbeeld ontstekingscellen of blaaskristallen in de urine aanwezig zijn. De uitslag van het dit urine-onderzoek krijgt u nog dezelfde dag.

Naast dit standaard urine-onderzoek kunnen we de urine ook opsturen naar het laboratorium om te bepalen of er bacteriën in de urine aanwezig zijn, en voor welke antibiotica deze bacteriën gevoelig zijn.