Lichaamsconditiescore 7, 8 en 9: Uw hond heeft obesitas

Uw hond heeft obesitas, oftewel lijdt aan zwaarlijvigheid. Zwaarlijvigheid brengt grote risico’s met zich mee. Het kan lijden tot onder andere suikerziekte, gewrichtsaandoeningen, huidproblemen en zelfs hart- en vaatziektes. Over het algemeen geldt dat honden met overgewicht gemiddeld 2 jaar korter leven!
Wij raden u aan om uw hond af te laten vallen. Onze paraveterinairen geven u graag advies over het te behalen streefgewicht.

 

Oorzaken overgewicht

Obesitas ontstaat geleidelijk en is niet plotseling aanwezig. Om obesitas te krijgen wordt er, in verhouding tot lichaamsbeweging en stofwisseling van de hond, te veel gegeten. Is de hond echter eenmaal te dik, dan blijft hij/zij te dik zonder veel tot zich te nemen.

Twee fases
Bij het ontstaan van overgewicht zijn er 2 fases. In de eerste fase eet de hond meer dan hij nodig heeft en wordt (ongemerkt) zwaarder. De tweede fase ontstaat doordat de – inmiddels te dikke – hond een relatief lage energiebehoefte heeft. Enerzijds omdat een hond met overgewicht automatisch minder beweegt, anderzijds omdat het teveel aan vet niet veel energie vraagt om te onderhouden. Het is dan dus een extra uitdaging om het dier weer af te laten vallen.

Lichaamsbeweging
Lichaamsbeweging speelt ook een belangrijke rol bij het wel of niet krijgen van overgewicht of obesitas. Honden met bijvoorbeeld gewrichtsproblemen bewegen vaak een stuk minder, als gevolg hiervan hebben ze ook minder energie nodig. Ook na castratie/sterilisatie is het van belang om goed op het gewicht te letten, aangezien de stofwisseling dan gemiddeld 30% trager wordt. 

 

Neem GRATIS deel aan ons SlimFit programma

Door de relatief lage voedingsbehoefte van een hond met obesitas, blijkt het in de praktijk vaak lastig om een hond te laten afvallen. Gelukkig kunnen wij u hierbij helpen. In samenwerking met Royal Canin bieden wij u een afvalprogramma aan, genaamd SlimFit. Dit programma is gebaseerd op het speciale vermageringsdieet Satiety Support. Deze voeding is bij ons in de kliniek verkrijgbaar.
De begeleiding bij het afvallen is kosteloos. We wegen uw hond en bepalen samen wat het ideale gewicht van uw hond is. Op grond daarvan wordt de exacte hoeveelheid voer berekend. Maandelijks komt u uw hond wegen en wordt het effect van het dieet geëvalueerd. Wanneer nodig wordt de hoeveelheid voeding aangepast, totdat het streefgewicht is bereikt.

Voordelen speciale voeding Satiety:

– bevat extra voedingstoffen ten opzichte van de energiedichtheid: immers, we willen uw hond minder calorieën geven, maar voldoende vitamines en mineralen
– groot volume en vezelrijk, waardoor uw hond minder hongergevoel ervaart tijdens het dieet
– bevat glucosamine en chondroïtine: stoffen die zorgen voor soepele gewrichten
– hoog eiwitgehalte: dit draagt bij aan het behoud van de spiermassa
smaakgarantie: mocht uw hond onverhoopt deze voeding niet willen eten, nemen wij uw aangebroken zak dieetvoeding zonder problemen retour. U krijgt dan het volledige aankoopbedrag terug.

Het SlimFit programma is niet alleen gericht op gewichtsverlies met behulp van dieetvoeding, maar ook op meer beweging en het aanleren van goede voedingsgewoontes. Hiermee kunt u voorkomen dat uw hond na de afslankperiode opnieuw te zwaar wordt. Met een goede motivatie lukt het uw dier met onze hulp weer op een goed en gezond gewicht te krijgen, waardoor de gezondheid en het welzijn van uw hond verbeteren. Uw hond zal actiever worden en veel beter in zijn vel zitten!

 

KORTINGSACTIE 

U ontvangt in onze kliniek de eerste zak Satiety dieetvoeding met 50 % korting.

Wat kunt u zelf doen?

Minder tussendoortjes
Honden met een lichte mate van overgewicht kunnen soms geholpen worden door de dagelijkse hoeveelheid voer te verlagen en minder tussendoortjes te geven. Alle gezinsleden moeten hier natuurlijk wel van op de hoogte zijn en het vergt de nodige discipline om de smekende blikken van uw hond te weerstaan.
Tussendoortjes die u wel mag geven, zijn bijvoorbeeld brokjes die afgehaald zijn van zijn/haar dagelijkse hoeveelheid. Ook zijn er speciale ‘Educ’ beloningsbrokjes van Royal Canin verkrijgbaar met zeer weinig calorieën en extra smakelijkheid.

Om een voorbeeld te geven dat een hond snel te veel te eten krijgt in verhouding tot zijn lichaamsgewicht. Een blokje kaas voor een hond van 10 kg, komt qua calorieën overeen met 1.5 hamburger voor de mens!

Voer afwegen
Weeg de hoeveelheid voer dagelijks nauwkeurig af. Voeren op gevoel resulteert meestal in overvoeren.

Maandelijks wegen
Het is verstandig uw hond tijdens het afvallen maandelijks te wegen. Hiervoor bent u van harte welkom in onze kliniek, waar u uw hond gratis op de hondenweegschaal mag zetten.

Meer bewegen
Meer bewegen zorgt er voor dat uw hond meer calorieën verbrandt. Daarnaast bouwt uw hond meer spiermassa op, wat bijdraagt aan een snellere stofwisseling. Bouw de conditie van uw hond rustig op. Probeer de beweging zo gelijkmatig mogelijk over de dag te verdelen (3 keer per dag 30 minuten wandelen is beter dan 1 keer per dag 1,5 uur). Een goede manier van bewegen is ook het lopen naast de fiets.

To do or not to do: Sperziebonen
Vroeger werd aangeraden een hond met overgewicht de helft van zijn/haar dagelijkse portie brokken te geven, aangevuld met sperziebonen. De gedachte hierachter is dat sperziebonen de maag vullen maar geen energie leveren. Het gevaar is echter dat er tekorten ontstaan, omdat de hond niet alle voedingsstoffen meer binnenkrijgt die nodig zijn. Dit is dus geen goede manier van gewicht verliezen voor uw hond.

Al met al kan obesitas ernstige gezondheidsklachten veroorzaken. U zult zien dat als uw hond afvalt, hij/zij weer jaren jonger lijkt!