Met uw pup naar de dierenarts

Consultatiebureau
Wij nodigen u graag uit om met uw nieuwe pup zo snel mogelijk een afspraak te maken in de kliniek. U kunt dan terecht op het zogeheten puppy consultatiebureau. U kunt hier informatie krijgen over uw pup, en uw pup kan alvast rustig wennen aan de dierenkliniek, zonder dat hij of zij meteen vervelende injecties krijgt toegediend. Uw pup wordt gewogen en nagekeken door een paraveterinair (dierenartsassistente). Dit is een GRATIS SERVICE van onze kliniek en kan zowel in Oldenzaal als in Losser.

Vaccinaties
De eerste vaccinatie op 6 weken leeftijd vindt al plaats in het nest. Daarna zal uw pup op 9 en 12 weken leeftijd door de dierenarts gevaccineerd moeten worden. De ziektes waar tegen gevaccineerd wordt, komen gelukkig in Nederland dankzij het vaccineren niet zo vaak meer voor, maar blijven mede door de import van honden uit het buitenland een reëel risico en kunnen zeer gevaarlijk zijn voor uw pup. Een pup krijgt van zijn moeder afweerstoffen mee. Tijdens de eerste maanden nemen deze afweerstoffen in het lichaam geleidelijk af, en zal de pup door middel van vaccinaties zelf weerstand op moeten bouwen. Er is dus altijd wel een bepaalde mate van bescherming tegen deze ziektes aanwezig (mits de moederhond goed gevaccineerd is), en uw (nog niet volledig gevaccineerde) pup mag gewoon in contact komen met andere honden. De eerste 3 maanden zijn juist heel belangrijk voor de socialisatie. Wij adviseren wel om contact met zieke honden te vermijden. Wij bekijken samen met u welke vaccinaties voor uw pup noodzakelijk zijn.

Ontwormen
Het is belangrijk om uw pup goed te ontwormen. Veel puppy’s lopen al rond de geboorte een infectie met wormen op via de moederhond. Een zware spoelworminfectie kan levensbedreigend verlopen bij een pup!
Wanneer ontwormen?
Op 2, 4, 6 en 8 weken leeftijd, daarna op 3, 4, 5 en 6 maanden leeftijd. Daarna eens per 3 maanden.
Met welk middel?
Wij adviseren om puppy’s te ontwormen met Panacur. Dit middel is zowel in tabletvorm als als pasta te verkrijgen. Panacur wordt telkens in een kuur van 3 dagen gegeven, 1 keer per dag. Het voordeel van Panacur is dat het breder werkt dan de meeste andere wormmiddelen, namelijk tegen Giardia. Giardia is een eencellige darmparasiet, die zeker bij puppy’s tot gezondheidsklachten kan leiden.

Voeding
Heeft u al nagedacht welke voeding uw pup gaat krijgen? Bij ons is (puppy)voeding van HPM verkrijgbaar. HPM wordt ook wel ‘vlees in brok’ genoemd en heeft voor iedere levensfase de juiste gezondheidsvoeding. Deze voeding houdt niet alleen rekening met de leeftijd en de grootte van de hond, maar ook met de specifieke gezondheidsrisico’s van elk dier. Voor meer informatie over voeding, klik hier.

Actie: De tweede zak puppyvoeding van HPM mogen we aanbieden met 50% korting. 

Halfjaarlijkse controle
De ontwikkeling verloopt bij een pup enorm snel. Op een half jaar leeftijd is het hele melkgebit gewisseld en op een jaar leeftijd zijn veel honden al volgroeid. Daarom zien wij pups op een half jaar leeftijd graag terug voor een controle, zodat eventuele problemen tijdig kunnen worden opgespoord. Uw pup wordt dan helemaal nagekeken door een van onze paraveterinairen. Er wordt extra aandacht besteed aan het gebit en het gewicht, en u heeft de gelegenheid om vragen te stellen.

Loop gerust bij ons binnen!
Op onze beide vestigingen staat de hondenweegschaal bij de balie. Voel u uitgenodigd om regelmatig met uw pup bij ons binnen te lopen om hem of haar even te wegen, en uw pup hiervoor te belonen met een hondenkoekje. Op deze manier leert uw pup dat de dierenkliniek niet per sé een vervelende plek is, maar ook heel leuk kan zijn. Het is tenslotte voor iedereen fijn als uw hond zich bij ons op de kliniek prettig voelt.


Klik hier voor tips bij de aanschaf van een pup!